

August 12-14, 2025 Texas A&M Agrilife Research and Extension Center at Dallas 17360 Coit Road, Dallas, TX 75252

DAY 1: TUESDAY, AUGUST 12

8:00 a.m. Registration and Refreshments (15 min)
8:15 a.m. Welcome and Day 1 Kick off (30 min)

Introduction: Giovanni Piccinni, Ph.D., Director at the Texas Water Resources Institute

Welcome and Extension Update: Rick Avery, Ph.D., Director at Texas A&M AgriLife Extension Service

8:45 a.m. Stakeholder Discussion (1hr 30 min)

Moderator: Katie Lewis, Ph.D., Associate Professor at Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Lubbock

10:15 a.m. Break (15 min)

10:30 a.m. Stakeholder Discussion (1hr 30 min)

Moderator: Katie Lewis

12:00 p.m. Lunch

12:30 p.m. Lunch Keynote (30 min)

Keynote Speaker: Sarah Rountree Schlessinger, CEO of the Texas Water Foundation

1:15 p.m. Panel Discussion: Municipal Water Supply Issues

Moderator: Ambika Chandra, Ph.D., Associate Director at Texas A&M AgriLife Research & Extension Center at Dallas

- · Panelist 1: Ron Garcia, Irrigation Superintendent at the City of Frisco
- Panelist 2: Whitney Milberger, Communication and Conservation Manager at BGE, Inc.
- Panelist 3: Allison Strube, Colorado River Municipal Water District

2:15 p.m. Break (15 min)

2:30 p.m. Panel Discussion: Water Policy in Texas

Moderator: Lucas Gregory, Ph.D., Associate Director at the Texas Water Resources Institute

- · Panelist 1: Stacey Allison Steinbach, Executive Director at the Texas Water Association
- Panelist 2: Sarah Rountree Schlessinger, CEO of the Texas Water Foundation
- Panelist 3: Amy Hardberger, Ph.D., Director of the Texas Tech Center for Water Law and Policy at Texas Tech School of Law
- · Panelist 4: Robert Mace, Ph.D., Executive Director at the Meadows Center for Water and the Environment, Texas State University

3:30 p.m. Break (15 min)

3:45 p.m. Panel Discussion: Water Supply in Texas

Moderator: Joseph Burke, Ph.D., Assistant Professor at Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Lubbock

- Panelist 1: Shane Walker, Ph.D., Director at the Texas Produced Water Consortium and Director of Water and the Environment Research Center at Texas Tech University
- Panelist 2: Jason Coleman, General manager at the High Plains Underground Water Conservation District
- Panelist 3: Phil Wilson, General manager at the Lower Colorado River Authority

4:45 p.m. Thank you and Wrap up Day 1

Giovanni Piccinni

DAY 2: WEDNESDAY, AUGUST 13

8:00 a.m.	Registration and Refreshments (30 min)
8:30 a.m.	Welcome and Day 2 Kick off (15 min)
	Introduction and Opening Remarks: Giovanni Piccinni
8:45 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Amarillo, <i>Brent Auvermann, Ph.D., Director</i>
9:00 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Lubbock, <i>Katie Lewis for Director Todd Baughman, Ph.D.</i>
9:15 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Stephenville, João Vendramini, Ph.D., Director
9:30 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Beaumont, Mithila Jugulam, Ph.D., Director
9:45 a.m.	Break (15 min)
10:00 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Dallas, Daniel Leskovar, Director
10:15 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Uvalde, Daniel Leskovar, Director
10:30 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Weslaco, Beth Racine, Ph.D., Interim Director
10:45 a.m.	Texas A&M AgriLife Research Center at El Paso, Beth Racine, Ph.D., Director
11:00 a.m.	Break (15 min)
11:15 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Overton, Vanessa Olsen for Director Charles Long
11:30 a.m.	Texas A&M AgriLife Blackland Research and Extension Center at Temple, Raghavan Srinivasan, Ph.D., Director
11:45 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Vernon, Richard Vierling, Ph.D., Director
12:00 a.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at Corpus Christi, Juan Landivar-Bowles, Ph.D., Director
12:15 p.m.	Break (15 min)
12:30 p.m.	Lunch (1 hr,15 min)
1:00 p.m.	Lunch Keynote (30 min), by Cliff Lamb, Ph.D., Director at Texas A&M AgriLife Research
1:45 p.m.	Texas A&M AgriLife Research and Extension Center at San Angelo, Russell Jessup, Ph.D., Director
2:00 p.m.	Texas A&M Department of Plant Pathology and Microbiology, Won Bo Shim, Ph.D., Professor and Department Head
2:15 p.m.	Texas A&M Department of Soil and Crop Science, David Baltensperger, Ph.D., Professor and Department Head
2:30 p.m.	Break (15min)
2:45 p.m.	Texas A&M Department of Agricultural Economics, Rodolfo Nayga, Ph.D., Professor and Department Head
3:00 p.m.	Texas A&M Department of Biological & Agricultural Engineering, Patricia Smith, Ph.D., Professor and Department Head
3:15 p.m.	Texas A&M Department of Ecology and Conservation Biology, Katy Gonder, Professor and Department Head
3:30 p.m.	Break (15 min)
3:45 p.m.	Texas A&M Department of Horticultural Sciences, Amit Dhingra, Ph.D., Professor and Department Head
4:00 p.m.	Texas A&M Department of Rangeland, Wildife, and Fisheries Management, Roel Lopez, Ph.D., Department Head
4:15 p.m.	Texas A&M Natural Resources Institute, Roel Lopez, Director
4:30 p.m.	Texas A&M AgriLife Institute for Advancing Human Health Through Agriculture, <i>Marco Palma, Ph.D., Interim Associate Director</i>
4:45 p.m.	Texas Water Resources Institute, Giovanni Piccinni, Ph.D., Director
5:00 p.m.	Norman Borlaug Institute for International Agriculture and Development, Elsa Murano, Ph.D, Director
5:15 p.m.	Thank you and Wrap up Day 2

DAY 3: THURSDAY, AUGUST 14

Pre-Dinner Mixer (1 hr, 30 min)

Giovanni Piccinni

8:00 a.m. Registration and Refreshments (30 min)
8:30 a.m. Welcome and Day 3 Kick off (15 min)

Introduction and Opening Remarks: Giovanni Piccinni

8:45 a.m. Collaboration and Discussion (1 hr, 15 min), Lead by Joseph Burke

10:00 a.m. **Break** (30 min)

5:30 p.m.

10:30 a.m. Collaboration and Discussion (1 hr, 30 min), Lead by Joseph Burke

12:00 p.m. Thank you and Wrap up Day 3

Closing Remarks: Giovanni Piccinni